Na pierwsze spotkanie przygotuj:
- Dzienniczek żywieniowy
- Podstawowe badania (jeśli posiadasz)
Ad.1. Przed pierwszą wizytą przygotuj proszę dzienniczek żywieniowy (opisz w nim przynajmniej 2 dni – dzień pracujący oraz dzień wolny od pracy). Dzienniczek powinien uwzględniać każdy posiłek, przekąski oraz napoje trafiające do ust w ciągu dnia, wraz z określeniem wielkości porcji oraz godziny spożycia.
Oto przykład:
ŚNIADANIE, GODZ. 8:30
- 2 kromki chleba żytniego, masło, 2 plasterki szynki, mały pomidor; średnie jabłko
- Szklanka herbaty z jedną łyżeczką cukru
II ŚNIADANIE, godz. 12:00
- Koktajl: kubeczek jogurtu naturalnego, mały banan, 2 łyżki płatków owsianych
- Szklanka wody mineralnej
OBIAD, godz. 16:00
- Ryż biały (1 saszetka), pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – 2 sztuki, surówka z kiszonej kapusty – 3 łyżki
- Szklanka kompotu owocowego bez cukru
KOLACJA, godz. 19:30
- Sałatka grecka: kilka liści sałaty, 2 małe pomidory, pół papryki, garść oliwek, 2 plasterki sera feta, łyżka oliwy, 2 kromki chleba żytniego
- Szklanka herbaty bez cukru
PRZEKĄSKI POMIĘDZY POSIŁKAMI: jabłko, garść malin, 2 cukierki czekoladowe, szklanka soku pomarańczowego
Ad. 2.
Zabierz ze sobą wyniki podstawowych badań, które pozwolą ocenić kondycję Twojego organizmu i dobrać sposób żywienia, odpowiedni dla Twoich aktualnych potrzeb.
Najważniejsze badania, które warto wykonać:
- Morfologia krwi z rozmazem
- Glukoza
- Profil ogólny: kwas moczowy, kreatynina, próby wątrobowe, sód, potas, wapń, chlorki
- Profil lipidowy: cholesterol całkowity, LDL, HDL, TG
- Profil tarczycowy: TSH, fT3, fT4
- Badanie moczu z osadem