Pierwsza wizyta

Na pierwsze spotkanie przygotuj:

  1. Dzienniczek żywieniowy
  2. Podstawowe badania (jeśli posiadasz)

Ad.1. Przed pierwszą wizytą przygotuj proszę dzienniczek żywieniowy (opisz w nim przynajmniej 2 dni – dzień pracujący oraz dzień wolny od pracy). Dzienniczek powinien uwzględniać każdy posiłek, przekąski oraz napoje trafiające do ust w ciągu dnia, wraz z określeniem wielkości porcji oraz godziny spożycia.

Oto przykład:

ŚNIADANIE, GODZ. 8:30

  • 2 kromki chleba żytniego, masło, 2 plasterki szynki, mały pomidor; średnie jabłko
  • Szklanka herbaty z jedną łyżeczką cukru

II ŚNIADANIE, godz. 12:00

  • Koktajl: kubeczek jogurtu naturalnego, mały banan, 2 łyżki płatków owsianych
  • Szklanka wody mineralnej

OBIAD, godz. 16:00

  • Ryż biały (1 saszetka), pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – 2 sztuki, surówka z kiszonej kapusty – 3 łyżki
  • Szklanka kompotu owocowego bez cukru

KOLACJA, godz. 19:30

  • Sałatka grecka: kilka liści sałaty, 2 małe pomidory, pół papryki, garść oliwek, 2 plasterki sera feta, łyżka oliwy, 2 kromki chleba żytniego
  • Szklanka herbaty bez cukru

PRZEKĄSKI POMIĘDZY POSIŁKAMI: jabłko, garść malin, 2 cukierki czekoladowe, szklanka soku pomarańczowego

Ad. 2.

Zabierz ze sobą wyniki podstawowych badań, które pozwolą ocenić kondycję Twojego organizmu i dobrać sposób żywienia, odpowiedni dla Twoich aktualnych potrzeb.

Najważniejsze badania, które warto wykonać:

  • Morfologia krwi z rozmazem
  • Glukoza
  • Profil ogólny: kwas moczowy, kreatynina, próby wątrobowe, sód, potas, wapń, chlorki
  • Profil lipidowy: cholesterol całkowity, LDL, HDL, TG
  • Profil tarczycowy: TSH, fT3, fT4
  • Badanie moczu z osadem